вівторок, 12 січня 2021 р.

Зимові свята

          Любі мої першокласники, а чи знаєте ви, які свята відзначають 13 та 14 січня?Наша Україна - квітуча, незалежна держава, зі своїми звичаями, традиціями, святами. 

      Напередодні Старого Нового року за старим стилем 13 січня в Україні відзначали Щедрий вечір. Вітальників, що ходили з поздоровленнями, називали щедрувальниками, а віншувальні пісні — щедрівками.

    13 січня також називали Меланки або Маланки. Маланка — найдавніше українське свято, яке має глибокі прадавні коріння і сягає ще кам’яного віку (неоліту). 

Перегляньте відео про звичаї в цей день.

         14 січня - Новий Рік за старим стилем, або свято Василя.

       У ніч з 13 на 14 січня ми святкуємо так званий «старий Новий» рік, або «Щедрий вечір». Однак 14 січня — потрійне свято: Обрізання Господнє, Василія Великого і «Щедрий вечір».

       Зранку 14 січня, у перший день Старого Нового року та на свято Василя Великого, в Україні прийнято засівати дім зерном та розповідати при цьому вірші. До вашої уваги красиві українські посівалки для дітей та прикольні засівалки для дорослих!

       Красиві засівалки передаються з покоління в покоління, тож ми повинні зберегти цю традицію та передати її дітям. І якщо щедрувати на Старий Новий рік 13 січня ходять тільки дівчата, то вже наступного дня посівати мають лише хлопці.

       Вважалося, якщо 14 січня першою поріг будинку переступить дівчина, – це недобрий знак. Саме хлопчик має першим увійти до оселі та впустити у дім щастя, радість і мир. 

Сію, сію, посіваю
З Новим роком всіх вітаю!
Щоб вам весело жилося,
Щоб задумане збулося,
Щоб ніколи не хворіли,
Щоб нічого не боліло,
Щоб у праці все горіло
Та й в кишені шелестіло!
Щоб, як квіти, ви цвіли
Та сто років прожили!



Житом, житом із долоні,
По долівці, по ослоні,
Засіваю в вашій хаті –
Будьте дужі та багаті!
Щоб збулося все нівроку –
З новим щастям, з Новим роком!

Сію, сію посіваю
З Новим Роком вас вітаю!
Я маленький сівачок
Дайте грошей в кулачок
Не давайте копійки,
Бо подерті кишеньки
А давайте паперові
Будьте люди гонорові!









Немає коментарів:

Дописати коментар